31.5. SVETOVNI DAN BREZ TOBAKA – MLADOST BREZ TOBAKA

Z kadilskim zakonom smo dosegli da se v zaprtih javnih prostorih ne kadi. S tem so nekadilci in nekateri gostilničarji zelo zadovoljni, saj so kot pasivni kadilci vdihavali dim in nekateri imeli kasneje seveda tudi zdravstvene težave.

KADILCI: NAVADA ALI ODVISNOST?

Nihče se ne rodi kot kadilec, ampak v obdobju odraščanja mladostniki preizkušajo različne stvari kot je npr.pitje alkohola, kajenje, ipd.
Ponavadi je cigaret prvič prižgan iz radovednosti, lahko seveda tudi zaradi prigovarjanja vrstnikov. Večini prvi cigaret ni všeč, niti ga ni enostavno kaditi, ampak potem  nekateri vztrajajo in se prav trudijo da bi  postali kadilci. Začetniško kajenje spremljajo kašelj, omotica, slab zadah, slabost, neprijeten vonj las in oblačil. Na večino teh pojavov se morajo bodoči kadilci navaditi, ker jih bodo v prihodnje ves čas  spremljali. Z vsako na novo pokajeno cigareto postaja kajenje odvisnost, kar pomeni vedno več pokajenih cigaret, nenehna skrb za cigarete in občutek sproščenosti po pokajeni cigareti. Čeprav imajo kadilci občutek da jih cigaret pomirja, je zanimivo, da je nikotin ene vrste živčni strup in telo vznemirja.
Odvisnost kadilec opazi takrat ko ostane brez cigaret ali če poskusi prenehati s kajenjem. Vsi kadilci vedo da je kajenje škodljivo in kakšne posledice ima, vendar ni nikoli pravi čas za prenehanje oz. prelagajo ta dan vedno na jutri.
Bolezni ki so pogoste pri kadilcih so: bronhitis, rak na pljučih(katran) in srčni infarkt (ogljikov monoksid in nikotin). Zanimivost- v 10 letih se pri rednih kadilcih nabere na pljučih 1 kg katrana, ki ga le v manjših količinah izločijo s produktivnim kašljem.

ODVAJANJE: uspešno je takrat, ko se kadilec čisto sam odloči da bo prenehal, velikokrat jim žal ne uspe že prvič, pomagajo si lahko z CINDI delavnicami, obliži, tabletami in žvečilnimi , ki se kupijo v
lekarni.

PASIVNO KAJENJE
Pasivni kadilci so vsi tisti, ki so izpostavljeni tobačnemu dimu drugih. Nekadilec takrat vdihava preko 4.000 sestavin v obliki delcev in plinov. Strokovnjaki so potrdili da 60 sestavin od teh povzroča raka. Naštejmo nekaj od številnih strupenih snovi, ki se nahajajo v tobačnem dimu: aceton, amoniak, arzen,butan,kadmij,ogl.monoksid,insekticid,formaldehid,svinec,cianovodik,metan,metanol,naftalin,nikotin,nitrobenzen,toluen, vinilklorid,idr.
Zaradi škodljivih učinkov pasivnega kajenja vsako leto umre nekaj 10.000 prebivalcev EU, ki so nekadilci.

Najpogosteje so tobačnemu dimu izpostavljene: osebe,ki živijo s kadilcem, otroci, katerih starši kadijo, delavci na delovnih mestih ,ker je kajenje dovoljeno(natakarji).
Materina izpostavljenost tobačnemu dimu učinkuje na otroka že pred rojstvom.

Svetovni dan brez cigarete je lahko za kadilce tudi priložnost za poskus odvajanja kajenja ali vsaj čas za razmislek.